Uusia koulutiloja valmistuu vauhdilla

Hämeenlinnassa on koulutoimenjohtaja Mika Mäkelän mukaan toteutettu hyvin yhteistä tahtotilaa siitä, että koulut ja päiväkodit olisivat turvallisia ja terveellisiä. Parhaillaan on meneillään neljän koulun ja yhden päiväkodin rakentaminen tai peruskorjaaminen kaupungin investointiohjelman pohjalta.

Tällä hetkellä ovat rakenteilla Ruununmyllyn koulun uusin osa ja Katuman päiväkoti. Maaliskuussa Ruununmyllyllä edettiin harjakorkeuteen asti. Maaliskuun alussa lähti käyntiin myös peruskorjaus Verkatehtaalla vanhassa Arx-talossa, johon siirtyy lyseon yläkoulu. Verkatehtaalle tulee lisäksi yhteistiloja yläkoululle ja Aimokoululle, jonka on tarkoitus palata kahden vuoden kuluttua Verkatehtaalla yhdessä Arxin kanssa.

– Myös Kaurialan koulun suunnittelu on jo pitkällä. Se lähtee kilpailutukseen, ja tarkoituksena on, että rakentaminen käynnistyy koulun vanhalla tontilla ensi syksynä, Mäkelä kertoo.

ruununmyllyn koulu
Ruununmyllyn koulun rakennnustyöt ovat käynnissä.
kaurialan koulun tontti
Kaurialan koulun ympäristö ja tontti odottavat rakennustöiden alkamista.

Vuorentaakse nopeutetusti uutta

Vuorentakana koulun päärakennus jouduttiin taannoin tyhjentämään, ja oppilaista puolet siirrettiin sivurakennuksen väistötilaan ja puolet Jukolan kouluun.

Vuorentaakse tulee uudisrakennus, joka olisi todennäköisesti valmis vuoden 2022 alussa.

Mika Mäkelä

– Lautakunta on jo päättänyt, ja kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Vuorentakana lähdettäisiin liikkeelle normaalia nopeammalla aikataululla niin, että rahaa otetaan pienparannuskohteista ja rakentaminen alkaisi jo syksyllä. Vuorentaakse tulee uudisrakennus, joka olisi todennäköisesti valmis vuoden 2022 alussa, Mäkelä selvittää.

Lisäksi isoina hankkeina kaupungissa odottavat lyseon kortteli ja HYK sekä Lammin koulukokonaisuus. HYKistä ja lyseon korttelista on tehty hankesuunnitelmat, mutta HYKin suunnitelmasta on tehty valitus, joten sitä ei päästä käynnistämään ennen päätöstä valituksesta.

Lyseon kortteli pitää tehdä kahdessa vaiheessa. Kun yläkoululaiset pääsevät siirtymään Verkatehtaalle, alarakennus puretaan ja sen tilalle tehdään yläkoulun ja lukion yhteinen liikuntatila, keittiö ja ruokala. Myöhemmin päärakennus tulee lukion käyttöön.

Lammilla moni asia auki

Lammin koulutilanteesta on tehty tarveselvitys. Vanhastaan Lammilla on ollut alakoulu ja päiväkodin yhteydessä Konnarin koulu sekä lukio ja yläkoulu samalla kampuksella. Mäkelän mukaan on selvää, että lapsivaikutusten arvioinnin ja talouden ja toiminnan kannalta koulujen tulisi olla yhdessä paikassa.

Mika Mäkelä

– Hakkalan kampukselle kannattaisi keskittää kaikki. Murhe on se, että Lammilla on muitakin vanhoja rakennuksia, Pasaapelin koulu, kunnantalo ja asuintalo, jotka ovat kaikki samaa aikakautta. Ei ole varmaa ollenkaan, voidaanko rakentaa uutta, sillä on mahdollista, että vanhat rakennukset pitää peruskorjata. Lammilla jatkoon vaikuttavat kaava ja lapsimäärien kehitys, joka näyttää alenevalta, Mäkelä sanoo.

Lammin ja Tuuloksen alueella on nyt 550 perusopetusikäistä ja vähän yli 100 lukiolaista.

– Näyttää siltä, että nykyisten ennusteiden mukaan yhteenlaskettu määrä laskee jopa noin 400:ään tai vähän alle, mutta investoida Lammilla pitää joka tapauksessa. Myös se on iso kysymys, onko lukiokoulutus mukana kokonaisuudessa.