Asuntomessut Hauhon tapaan

Harvassa koulussa on vietetty asuntomessuja, mutta Hauhon Yhtenäiskoulussa tämäkin on nyt nähty. Koko vuoden kestänyt käsityöprojekti sai huipennuksensa, kun oppilaat pääsivät esittelemään talojaan muille oppilaille ja vanhemmille.

Hauhon Yhtenäiskoulun aulassa saatiin ihailla eri tyylisiä sisustuksia 4. luokan oppilaiden itse rakentamissa ja suunnittelemissa minitaloissa. Jos yhdessä talossa on tyylikkään pohjoismainen ja vaalea tunnelma, löytyy vierestä värejä räiskyvä hipimpi koti. Jotkut ovat panostaneet yksityiskohtiin ja näpertäneet pikkutarkkoja maljakoita, kirjoja ja astioita. Tässä työssä luovuutta on saanut käyttää ilman rajoja.

– Sisustukset ovat aivan oppilaiden itsensä tyylisiä. Melkein voisin sanoa tietämättä, mikä on kenenkin talo, sanoo projektia tekstiilitöissä vetänyt luokanopettaja Anu Penttilä.

Saara Toivainen (vas.) ja Maija Lehtinen (oik.) esittelivät minitaloja asuntomessuilla, jonne pääsivät mukaan myös vanhemmat. Opettaja Anu Penttilä näkee talojen sisustuksissa oppilaidensa persoonallisia piirteitä.

Hauholla noudatetaan käsitöissä uutta opetussuunnitelmaa mahdollisuuksien mukaan eli valtaosa töistä on teknisen ja tekstiilityön yhteisprojekteja.

– Saimme idean Facebookin ryhmästä. Tässä saa luontevasti yhdistettyä puu- ja tekstiilityötä ja tämä sopii erityisen hyvin mielestäni neljäsluokkalaisille, Penttilä vinkkaa.

– Kukin oppilas suunnitteli jollekin pienelle hahmolle A3-paperille mahtuvan talon ja niitä olemme tehneet koko lukuvuoden ajan, kertoo teknistä työtä opettava lehtori Jukka-Pekka Mäkinen

Opettajat kertovat, että talonrakennukseen yhdistettiin monia eri tekniikoita: kovien tekniikoiden puolella erilaisia puuntyöstötekniikoita ja pintakäsittelyä (maalaus, tapetointi, laatoitustyö) ja pehmeiden tekniikoiden puolella esimerkiksi virkkaamista, neulomista ja koneompelua. Taloista löytyy siis esimerkiksi pieniä virkattuja mattoja, ommeltuja verhoja ja neulottuja tyynyjä. Joissain taloissa seinät on maalattu, toisissa tunnelmaa tuovat tapetit ja lattiaa koristavat laatat. Taloja on sekä kaksi- että yksikerroksisia. Sahaus- ja naulaushommiin taas on päästy varsinaista taloa rakentaessa tai vaikka keittiötasoja tehdessä.

Animaatiossa talo herää eloon

Projektiin liittyi myös digioppimista. Animaatiot kuvattiin iPadeilla ja editoitiin itse.

– Talon valmistuttua oppilas teki myös lyhyen animaation, jossa hahmo seikkailee kodissaan. Työstä kirjoitettiin raportti, johon liitettiin kuva talosta. Lisäksi olen ottanut osassa taloista kuvan sisältä 360-kameralla ja siirtänyt kuvat VR-laseihin, jotta kotiaan pääsee katsomaan asukkaan näkökulmasta ja esittelemään sitä muillekin, Mäkinen kertoo.

Taloissa asuvat hahmot ovat siis oppilaiden itsensä luomia tai joissakin taloissa asustelee mm. Littlest Pet Shop -hahmoja. Erään talon sohvalla istuu kolme itse tehty lammasperhe, josta löytyykin yksi todellinen musta lammas – se osoittautuu demoniksi ja asia paljastuu oppilaan tekemässä kauhuhenkisessä animaatiossa.

Projekti on ollut oppilaille erityisen mieluinen – parasta on ollut vaihe, jossa taloja on päästy oikeasti tekemään. Taloilla ja niiden asukkailla on niiden valmistuttua haluttu myös oikeasti leikkiä. Mallia näyttävät Milja Leppänen (vas.) ja Amanda Tapola. Vähintäänkin talot löytävät oppilaiden kotona paikkansa hauskoina sisustuselementteinä omassa huoneessa.
Hauhon Yhtenäiskoulun 4. luokan oppilaita: Jenna Aaltonen (vas.), Milja Juvonen, Amanda Tapola, Milja Leppänen, Saara Toivainen, Maija Lehtinen ja Roope Kokkala.

Katso oppilaiden tekemät animaatiot!